Insecticiden, hoe kiest u het juiste product?

Of het nu thuis, buiten of op het werk is, de aanwezigheid van vervelende insecten veroorzaakt dagelijks overlast. Bepaalde soorten zorgen zelfs voor materiële schade en zijn nefast voor ons welzijn en onze gezondheid.
Om ongedierte af te weren of te elimineren is het gebruik van insecticiden nu en dan nodig. Soms is het echter moeilijk om tussen alle beschikbare producten een effectieve en milieuvriendelijke oplossing te vinden.
Wat is een insecticide precies? En hoe kiest u het juiste product? Pistal geeft raad!
Waarom een insecticide gebruiken?
Insecticide: definitie
Onze dagelijkse omgeving wordt gekleurd door een grote verscheidenheid aan insecten. Terwijl velen van hen essentiële bondgenoten zijn in het behouden van ecosystemen, kunnen anderen gevaarlijk zijn voor mensen en/of dieren.
Om u tegen schadelijke insecten te beschermen, bestaan er producten om ze te verdelgen: insecticiden. Ze worden doorgaans gebruikt in huis, in de tuin, op vakantie of in de landbouw, …
Insecticiden zijn verkrijgbaar in verschillende vormen: sprays, poeders, vloeistoffen, enz. en werkt op verschillende manieren (naargelang het type):
- Door direct contact met het insect
- Door inademing of inslikken door het insect
Insecticiden behoren tot een subcategorie van biociden.
Biociden omvatten alle producten die worden gebruikt om schadelijke organismen te vernietigen, af te weren of te neutraliseren met chemische of biologische middelen. Naast insecten zijn dit ook bacteriën, algen en schimmels.
Kortom, niet alle biociden zijn insecticiden, maar alle insecticiden zijn biociden.
Hoe zit het dan met insectenwerende middelen? Insectenwerende middelen zijn producten die ontworpen zijn om insecten weg te houden, niet om ze te doden. Ze worden vaak verward met insecticiden, omdat insecticiden ook over afstotende eigenschappen kunnen beschikken.
Insectenplagen en bijbehorende risico’s
Wanneer ze uw huis, de tuin of een andere omgeving teisteren, kunnen bepaalde insecten ernstige risico’s vormen voor de gezondheid van mens en/of dier. Hier volgt een niet-limitatieve lijst:
- Schurftmijten: lid van de mijtenfamilie, verantwoordelijk voor schurft, een zeer besmettelijke huidziekte gekenmerkt door intense jeuk en huiduitslag. Eenmaal besmet, verspreiden schurftmijten zich snel en hebben ze een passende behandeling nodig.
- Bedwantsen: dit zijn minuscule insecten die zich voeden met het bloed van mensen en dieren tijdens hun slaap. Hun beten kunnen jeuk, slaapproblemen en allergische reacties veroorzaken. Afhankelijk van de intensiteit van de bedwantsenplaag zal de aanbevolen insecticide variëren. Bepaalde soorten mogen alleen door professionals gebruikt worden.
- Muggen en tijgermuggen: deze laatsten zijn herkenbaar aan hun zwarte en witte strepen. Hun beten kunnen niet alleen jeuk veroorzaken, maar ook ernstige of zelfs dodelijke ziektes overbrengen, zoals knokkelkoorts, chikungunya of het Zika-virus.
- Huisstofmijt: dit zijn kleine spinachtigen die zich schuilhouden in huisstof en textiel. Mensen met een huisstofmijtallergie vertonen symptomen zoals niezen, jeuk, huiduitslag en ademhalingsproblemen, die hun levenskwaliteit aantasten.
- Bloedluizen: deze ectoparasiet bij vogels staat ook bekend als rode vogelmijt. De mijten teisteren pluimvee en brengen huidirritaties, veerverlies en gezondheidsproblemen met zich mee.
Om het risico op besmetting te verminderen, is het essentieel om preventieve maatregelen te nemen. Een goede persoonlijke en huishoudelijke hygiëne zijn dan ook cruciaal. Het dagelijks luchten van uw huis, regelmatig stofzuigen, schoonmaken van textiel, enz. helpen om besmettingen binnenshuis te voorkomen.
Om ongedierte te blijven bestrijden, is het ten slotte belangrijk om de juiste insecticide te kiezen!
Welk insecticide heeft de voorkeur?
Wist u dat er drie soorten insecticiden zijn?
- Synthetische formuleringen
- Natuurlijke remedies
- Samenstellingen op basis van plantenextracten
Onderstaande geven we een uiteenzetting van de verschillende samenstellingen zodat u de juiste insecticide kan kiezen die past bij uw behoeften.
Welke samenstelling behoort tot welke insecticide?
Synthetische formuleringen
De meeste synthetische insecticiden voor huishoudelijk gebruik behoren tot de familie van de pyrethroïden. Dit zijn synthetische analogen van de natuurlijke chemische stof pyrethrine, die we hieronder zullen bespreken:
De meest voorkomende pyrethroïden op de markt zijn permethrin en deltamethrin. Deze synthetische insecticiden hebben een vergelijkbaar werkingsmechanisme: ze verstoren het zenuwstelsel van de insecten, waardoor ze verlamd raken en vervolgens sterven. Permethrin wordt onder andere gebruikt voor de behandeling van kleding, klamboes en, net als deltamethrin, als antiparasiet voor huisdieren.
Fipronil is ook een vrij bekende werkzame stof: het is lid van de chemische familie fenylpyrazool en heeft evenees invloed op het zenuwstelsel van de insecten. Fipronil wordt voornamelijk gebruikt om vlooien en teken te bestrijden en is helaas berucht vanwege het eierschandaal in 2017.
Synthetische insecticiden voor huishoudelijk gebruik kunnen controversieel zijn vanwege de potentiële risico’s voor de gezondheid en het milieu: toxiciteit, corrosie, hormoonontregelaars, enz.
Natuurlijke remedies
Sommige 100% natuurlijke ingrediënten staan bekend om hun insectwerende eigenschappen.
Hoewel ze vaak de term ‘insecticiden’ krijgen, worden de meesten eerder gebruikt om insecten af te weren dan om ze te verdelgen. Natuurlijke remedies zijn globaal genomen milieuvriendelijker. De effectiviteit varieert afhankelijk van het soort insect en de gebruiksomstandigheden.
Hier volgt een niet-uitputtende lijst van populaire natuurlijke remedies:
- Diatomeeënaarde: dit product is effectief tegen kruipende insecten en wordt als poeder aangebracht op aangetaste gebieden. Wanneer het insect in contact komt met het poeder, hecht het zich aan zijn lichaam en absorbeert het al zijn water, waardoor het volledig uitdroogt.
- Etherische oliën: sommige etherische oliën, zoals lavendel, staan bekend om hun insectenwerende eigenschappen. Een paar druppels verdund in water kunnen worden verstoven rond de gebieden die moeten worden beschermd.
- Brandnetels en kruidnagel: in afkooksel houden deze planten insecten op afstand.
- Bicarbonaat: gemengd met olijfolie en verdund met water levert dit een vloeibaar, niet-giftig insecticide op.
- Knoflook: werkt afwerend tegen alle soorten insecten.

Samenstellingen op basis van plantenextracten
Insecticiden en insectwerende middelen op basis van plantenextracten ontlenen hun werkzaamheid aan bestanddelen afkomstig van planten, die insecten op natuurlijke wijze afweren en/of elimineren.
De belangrijkste plantenextracten die worden gebruikt in de formules voor deze producten zijn:
- Pyrethrum: pyrethrum wordt gewonnen uit de bloemen van bepaalde chrysantensoorten en is een natuurlijk insecticide dat effectief is tegen de meeste insecten.
- Etherische oliën: etherische oliën van planten zoals pepermunt, citroen of lavendel worden vaak gebruikt in insecticiden voor planten vanwege hun insectwerende eigenschappen.
- Neemextract: afkomstig van de zaden van de neemboom, staat bekend om zijn insecticide en insectwerende eigenschappen voor veel insecten.
Insecticiden op basis van plantenextracten zijn een interessant alternatief voor mensen die op zoek zijn naar een effectieve, minder giftige en milieuvriendelijkere oplossing. De formules voor deze producten zijn over het algemeen biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijker en minder schadelijk voor de gezondheid van mensen en (huis)dieren.
Kies een insecticide op basis van het te behandelen gebied
De verschillende soorten insecticiden:
- Spuitbussen: zeer gemakkelijk in gebruik, kunnen zowel binnen als buiten ingezet worden. Deze vorm is zeer geschikt om kleine oppervlakken te behandelen, vooral textiel en meubelen.
- Elektrische verstuivers: deze zijn bijzonder effectief tegen muggen en worden binnenshuis in een stopcontact gestoken. Ze worden over het algemeen gebruikt om gebieden tussen 30 en 80 m2 te behandelen.
- Insectenverdelgers: deze apparaten zijn vooral te vinden in de horeca, gezondheidszorg en detailhandel. Ze worden 2 m boven de grond geïnstalleerd en bestrijken grote oppervlakken van 90 tot 240 m². De geurloze en stille insectendoders trekken insecten aan met lokaas of intens licht.
- Fumiganten: een zeer krachtige insectenverdelger. Elimineert alle soorten insecten, van vliegende tot kruipende. Dit type wordt ingezet om gebieden tussen 45 en 150 m2 te ontsmetten.
- Gels: afhankelijk van hun samenstelling trekken ze insecten aan of stoten ze, ze af. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, waaronder spuiten. Hierdoor is deze vorm geschikt om kleine, moeilijk bereikbare plaatsen te behandelen.
- Poeders: droog of bevochtigbaar. Net als gel kan poeder ingezet worden om moeilijk bereikbare plaatsen binnen of buiten te behandelen, zoals kieren in houten of betonnen oppervlakken, plinten of deurdrempels.
- Granulaat of strooikorrels: dit product trekt insecten aan en doodt ze van zodra ze in contact komen met het product. De korrels worden het beste in de buurt van de insecten gelegd, bijvoorbeeld op een bord binnen of buiten. In sommige gevallen dient u de strooikorrels in de stofzuigerzak te gieten. Dit om mijten, bladluizen of zelfs teken te bestrijden.
Welk insecticide u ook kiest, het is heel belangrijk om de gebruiksaanwijzing op het product nauwkeurig op te volgen.

De biociden van Pistal, een plantaardige oplossing
Het Pistal assortiment is ontwikkeld om schadelijke insecten te bestrijden. De formules van de Pistal-producten zijn gebaseerd op plantenextracten en bieden een alternatief dat de gezondheid en het milieu respecteert, zonder afbreuk te doen aan de doeltreffendheid.
Pistal Insect Omgevingssprays
De Pistal Insect Omgevingssprays bevatten een formule op basis van pyrethrine, verwant aan het hierboven genoemde pyrethrum; een contactinsecticide met een zeer breed werkingsspectrum. Deze sprays zijn snel biologisch afbreekbaar door contact met lucht en licht en kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden. Het product laat geen sporen na op textiel of oppervlakken en is verkrijgbaar in twee varianten: met citronella geur of geurloos.
Pistal Insect Omgevingssprays elimineren kruipende en vliegende insecten: muggen, wespen, vliegen, bedwantsen, vlooien, etc. Pistal Insect Omgevingsspray Citronella spray is ook effectief tegen schurftmijten.
Pistal Mosquito Elektrische Verstuiver
De Pistal Mosquito Elektrische Verstuiver is ook gebaseerd op pyrethrum. Door pyrethrinen in de lucht vrij te laten, elimineert het muggen en tijgermuggen. De formule heeft ook insectenwerende eigenschappen die ongedierte op afstand houdt. De Pistal Mosquito elektrische verstuiver beschermt tot 45 nachten. De formule is geurloos en kan gebruikt worden in ruimtes met kinderen vanaf 2 jaar.
Een alternatief voor biociden, Pistal Insect Huid Bescherming
Pistal Insect Huid Bescherming is verkrijgbaar als spray of roller en is een insectenwerend middel met een 100% plantaardige, parabeenvrije formule. De werking is gebaseerd op de afstotende eigenschappen van essentiële citroen-eucalyptusolie. Het is geschikt voor zwangere vrouwen en kinderen vanaf 6 maanden. Door het product aan te brengen op het lichaam en/of gezicht beschermt het tot 8 uur tegen muggen, teken en andere bijtende insecten
Conclusie
Het kiezen van de juiste insecticide kan lastig zijn, maar door uw behoeften te bepalen en kennis te verruimen over de verschillende soorten en formaten kunt u snel de juiste keuze maken.
Of u nu kiest voor synthetische formules, natuurlijke remedies of producten op basis van plantenextracten, zorg er altijd voor dat u de gebruiksaanwijzing nauwgezet volgt om de risico’s voor uw gezondheid en het milieu te minimaliseren.
Bij Pistal hebben we gekozen voor ingrediënten op plantaardige basis, zonder afbreuk te doen aan de doeltreffendheid van onze producten. Wij geloven in een milieuvriendelijkere aanpak om u te beschermen tegen insecten. Al onze producten zijn verkrijgbaar bij de apotheek, parafarmacie en online apotheek.