Wat te doen tegen betwantsen?

De afgelopen jaren zijn het aantal bedwantsenplagen in Europese landen fors gestegen. Zo meldt Anses* dat 11% van de Franse huishoudens tussen 2017 en 2022 werd getroffen. Hier zijn 2 belangrijke redenen voor: de toename van het internationale reizen, wat de verspreiding van bedwantsen bevordert en hun groeiende resistentie tegen behandelingen.
Wat zijn bedwantsen? Het zijn kleine hematofage insecten die zich meestal verstoppen in bedden, meubels, plinten, gordijnen, enz. Dit ongedierte voedt zich ’s nachts met menselijk bloed en leeft 5 tot 6 maanden. Ze veroorzaken jeukende huidreacties.
In dit artikel vindt u alles wat u moet weten om bedwantsen te herkennen, kwijt te geraken en om een plaag te voorkomen!
Bedwantsen herkennen
Voordat u actie onderneemt tegen bedwantsen, is het aangewezen om te controleren of ze aanwezig zijn. Er zijn bepaalde kenmerken waaraan u dit ongedierte kan herkennen:
De fysieke eigenschappen van bedwantsen
Volwassen bedwantsen zijn bruin, plat, ovaalvormig en hebben geen vleugels. Ze zijn ongeveer 5 millimeter groot, waardoor ze met het blote oog zichtbaar zijn. In tegenstelling tot vlooien en motten kunnen ze niet springen of vliegen.
Huidreacties
Bedwantsen zijn te herkennen aan de huidreacties die ze veroorzaken. Deze zijn vergelijkbaar met puistjes: in de vorm van rode bultjes zijn ze tussen de 0,5 en 2 centimeter groot met een rode punt in het midden. Ze zitten vaak gegroepeerd in rechte- of zigzaglijnen en veroorzaken jeuk. Ze komen vooral ’s nachts voor op onbedekte plaatsen zoals het gezicht, de handen, armen, benen, enz.
Opgepast! De beten van bedwantsen kunnen verward worden met die van andere insecten of met een allergische reactie. Bij twijfel is het aangeraden om professioneel medisch advies in te winnen.
Sporen die bedwantsen in onze omgeving achterlaten
In huis laten bedwantsen sporen achter die hun aanwezigheid kunnen bevestigen:
- Kleine bloedsporen: wanneer ze de huid van hun slachtoffer verlaten om terug te keren naar hun schuilplaats, laten ze vaak kleine bloedvlekken achter, vooral op beddengoed of matrassen.
- Vervellingshuidjes: tijdens de groei laten bedwantsen lichtgekleurde stukjes van hun achterlijf achter, die vervellingen worden genoemd. Deze zijn ongeveer 5 millimeter groot en zijn meestal zichtbaar in besmette gebieden.
- Mogelijke geuren: ze kunnen een onaangename zoete of schimmelgeur verspreiden.
Het is sterk aangeraden om een professional in te schakelen om bedwantsen te identificeren.

Eerste stappen om bedwantsen te bestrijden
Van zodra het ongedierte is geïdentificeerd, kan u beginnen met de verschillende stappen om bedwantsen te bestrijden:
- Textiel wassen en drogen op een hoge temperatuur: wanneer u textiel wast op 60°C of meer worden bedwantsen en hun eitjes gedoodt. Nadat het textiel gewassen en gedroogd is, is het raadzaam om dit in een hermetisch afgesloten zak te bewaren om herbesmetting te voorkomen.
- Stoombehandeling bij voorwerpen die niet machinaal gewassen kunnen worden: het is aangeraden om een droog stoomapparaat (120°C) te gebruiken op alle besmette oppervlakken, inclusief matrassen, boxsprings en meubels, met bijzondere aandacht voor naden en plooien.
- Koudebehandeling bij voorwerpen die niet tegen warmte kunnen: Bedwantsen sterven als ze minstens 72 uur blootgesteld worden aan temperaturen lager dan -18°C
- Stofzuigen: grondig stofzuigen met een fijn mondstuk verwijdert dode en/of levende bedwantsen van oppervlakken. Deze methode doodt de levende wantsen echter niet: zodra het stofzuigen is voltooid, moet de stofzuigerzak buiten weggegooid worden en moet stofzuigerslang of -steel schoongemaakt worden met water en zeep.
- Afvalverwerking: voor meubels en voorwerpen die te geïnfecteerd zijn en niet meer gerecupereerd kunnen worden.
De juiste behandeling tegen bedwantsen kiezen
Om bedwantsen te bestrijden is het belangrijk om een natuurlijke en/of chemische behandeling te gebruiken, afhankelijk van de besmettingsgraad.
Natuurlijke behandelingen
Als het om een lichte besmetting gaat (naar schatting minder dan 10 bedwantsen), dan kunnen natuurlijke behandelingen een optie zijn:
Diatomeeënaarde: veel gebruikt in besmette gebieden, het werkt als een natuurlijk insecticide door de bedwantsen uit te drogen. Het moet regelmatig aangebracht worden, want het verliest zijn effectiviteit als het nat wordt.
Etherische oliën: sommige hebben afstotende eigenschappen. Dit zijn onder andere essentiële oliën van: lavendel, limoen en kruidnagel. Nadat deze verdund zijn met water kunnen ze over de besmette oppervlakten gespoten worden. Leg daarbij de nadruk op mogelijke ingangspunten voor ongedierte, zoals matrasnaden en bedframes.
Chemische behandelingen
Wanneer er sprake is van een hoge besmettingsgraad dan kunnen chemische bestrijdingsmiddelen een oplossing bieden tegen bedwantsen.
- Biociden en insecticiden: verkrijgbaar in de vorm van sprays, gels of spuitbussen zijn middelen van onschatbare waarde bij de bestrijding van bedwantsen.
Wist u dat? Uit verschillende testen van het Duitse Bio Genius is gebleken dat de Pistal Insect Omgevingssprays (lien page produit) 100% effectief zijn tegen bedwantsen. De formule is gebaseerd op pyrethrumextract, een plantaardig bestanddeel dat bekend staat om zijn insectendodende werking.
Gebruiksaanwijzing:
- Verwijder huisdieren uit de te behandelen kamers.
- Gebruik de spray op de geïnfesteerde zones vanop een afstand van 35 cm. De Pistal sprays zijn bioafbreekbaar en laten geen residu achter.
- Laat de spray 2 uur inwerken en verlucht vervolgens de ruimte voor minimum 30 minuten.
- Na de behandeling alles grondig stofzuigen
Alvorens het product te gebruiken, lees aandachtig de bijsluiter.
- Fumigatie: deze methode wordt uitgevoerd door een professional, waarbij insecticiden via fumigatie (beroking, begassing) worden gebruikt om bedwantsen te doden. Hoewel deze oplossing duur en tijdrovend kan zijn, is het zeer effectief om zware plagen te behandelen. Doe beroep op een gecertificeerde expert.

Beperk het risico op bedwantsen
Of je nu thuis bent of op reis, er zijn enkele eenvoudige tips om een mogelijke bedwantsenplaag te voorkomen!
Goede reisgewoontes
De belangrijkste factor in de verspreiding van bedwantsen? Reizen!
Hotels, jeugdherbergen, privé-accommodaties… Veel mensen komen en gaan, van accommodatie naar accommodatie, wat de besmetting enorm bevordert. Bedwantsen zitten verstopt in bagage, kleding en meubilair en reizen mee van plaats tot plaats.
Hier zijn een paar adviezen die u kan volgen tijdens uw vakantie:
- Controleer of er geen klantenrecensies zijn die de aanwezigheid van bedwantsen melden in de accommodatie die u hebt geboekt.
- Inspecteer bij aankomst matrassen, boxsprings, hoofdeinden, kasten en plinten op tekenen van besmetting: levende of dode bedwantsen, vervellingen, kleine bloedvlekken, enz.
- Als voorzorgsmaatregel kan u uw persoonlijke bezittingen het beste op een bagagerek leggen. Vermijdt direct contact met het bed of de vloer.
- Kleding die op hoge temperatuur gewassen kan worden, kan u na uw verblijf het beste op 60°C in de wasmachine wassen.
Goede dagelijkse gewoonte
Tweedehandsmeubels kopen, mensen ontvangen die een bedwantsenplaag in huis hebben, onbewust op openbare plaatsen komen waar bedwantsen voorkomen… Verschillende alledaagse situaties kunnen de verspreiding van dit ongedierte bevorderen.
Bij deze wat suggesties om de risico’s te beperken:
- Inspecteer tweedehands meubels grondig voordat u ze koopt. Kijk vooral in de de groeven en rond de poten.
- Stofzuig vaak in de hoekjes en gaatjes van meubels en gooi de stofzuigerzak regelmatig weg.
- Vul scheuren en gaten in muren, plinten en meubels om te voorkomen dat bedwantsen zich daar verstoppen.
- Gebruik bedwantsbestendige hoezen voor matrassen en boxsprings.
- Maak uw familie en vrienden bewust van de besmettingsrisico’s en breng hen op de hoogte van preventieve maatregelen.
Conclusie
Betwantsen bestrijden kan een tijdrovende en stressvolle onderneming zijn, maar als u deze tips volgt, hebt u alle kans om terug te keren naar een stressvrije omgeving!
Als u twijfelt of als de plaag ernstig is, aarzel dan niet om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Hun expertise en knowhow garanderen een effectieve en blijvende oplossing.